In Heiloo…
Uitzicht vanuit huis in Heiloo

Geschreven door: Robin Raven

mei 29, 2023

Negen jaar geleden streek ik neer in Heiloo. En dat na 23 jaar Almere. Hoe groot kan het contrast zijn? Almere met zijn moderniteiten, 200.000 inwoners en 150 culturen. De stad waar ik trouwde, waar mijn kinderen werden geboren, waar ik meester Robin was, en waar ik mijn eerste vijf boeken schreef.

Maar ik wilde terug naar de kust. Ik moest terug. De zee riep en de wind fluisterde.

Negen jaar geleden streek ik neer in Heiloo. Een dorp onder de rook van Alkmaar, ingeklemd tussen de A9 en de Noordzee.  Ik maakte lange wandelingen, noord, oost, zuid en west. Heiloo was rust. Heiloo was stilte. Heiloo was misschien zelfs een beetje saai. Soms waande ik me in de jaren vijftig. Een film van Jacques Tati. Mensen die elkaar groeten, de jaarmarkt, de groene lanen en de Pippi Langkous huizen.

Voor mij was Heiloo in die eerste jaren vooral erg zwart-wit. Iets van lang geleden. Maar toen leerde ik de mensen kennen. Mannen, vrouwen, jong en oud. Mensen met verhalen. Spannend en ontroerend. Verhalen die je niet altijd wilt horen, maar zo gaat dat met levensverhalen.

En langzaam, zonder dat ik mij daarvan bewust was, transformeerde het zwartwit van het verleden naar kleuren van de toekomst. Ik ontdekte de rijkdom van het dorp, de levendigheid: het theater, de scholen, de sportclubs, het museum, het zwembad, de kerken, de markt en de winkels.

Maar nog belangrijker: ik ontdekte de mensen. En dat fascineerde me. Achter elke eerste indruk schuilt altijd een tweede.  Daar wil ik de komende tijd graag over schrijven. Over mensen in Heiloo. Zoals ik altijd zeg: het leven is een vreemd verhaal, maar het overkomt ons allemaal. Ik hoop dat je met me mee gaat.

Negen jaar geleden streek ik neer in Heiloo. De zee roept en de wind fluistert.

Misschien vind je deze blogposts ook leuk…

Geluk

Geluk

‘De leukste naam is geluksthee, je hoopt dat iedereen er super gelukkig van wordt.’ De westenwind stuurt me naar ´t Loo. Daar wacht een aangename verrassing. Ingeklemd tussen de waan van de dag (gescheurde broeken, horloges en parfums) ontdek ik een Dickensiaanse...

Lees meer
CAN YOU TAKE ME BACK?

CAN YOU TAKE ME BACK?

(The Beatles in de seventies) Can you take me back? is een serie waarin alle jaren zeventig albums van The Beatles, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr in chronologische volgorde worden besproken. 1. LP Hey Jude/The Beatles Again The Beatles –...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *